Este un arbust cu frunze căzătoare, cu o înălțime care variază între 1 și 5 metri. Tulpina este acoperită de țepi mici, ascuțiți, sub formă de cârlig. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzulițe. Florile sunt de obicei roz pal, dar există și plante cu flori albe sau roz închis. Au un diametru de 4–6 cm și sunt formate din cinci petale. Fructul, numit măceașă, are o formă elipsoidă și este roșu sau portocaliu închis.
De la maces se recolteaza fructele care au cea mai mare concentratie de vitamina C dintre toate plantele. Acest lucru face ca macesul sa fie considerat un remediu natural pentru multe boli si important pentru consolidarea sistemului imunitar. Fructele contin de 40 ori mai multa vitamina C decat lamaile si de 10 ori mai multa vitamina C decat coacazele negre. De asemenea fructele sunt apreciate pentru continutul de vitamine A, B1, B2, B6, E si K dar si caroten, antioxidanti, acizi grasi esentiali, glucide, tanin, fibre, potasiu, calciu, mangan, cobalt, molibden, crom, cupru, sodiu, fosfor, magneziu. Astfel se explica potentialul vindecator al fructelor pentru diferite boli si afectiuni, proprietatile lor astringente, antiinflamatorii, de regenerare a tesuturilor, de sinteza a hormonilor, etc.
Macesul este cunoscut si ca stramosul trandafirului. Este o planta perena care creste inalta de pana la 3 m mai ales in apropierea padurilor din Europa, Africa de Nord si Asia. Are denumirea stiintifica de Rosa canina si face parte din familia Rosaceae. In popor este cunoscut cu numele de cacadar, trandafirul-cainelui, macies, calcaderiu, ruja si rujita. Numele de trandafirul-cainelui se datoreaza faptului ca planta era folosita in vremuri de demult pentru vindecarea muscaturilor de caine.
De la maces se recolteaza fructele care au cea mai mare concentratie de vitamina C dintre toate plantele. Acest lucru face ca macesul sa fie considerat un remediu natural pentru multe boli si important pentru consolidarea sistemului imunitar. Fructele contin de 40 ori mai multa vitamina C decat lamaile si de 10 ori mai multa vitamina C decat coacazele negre. De asemenea fructele sunt apreciate pentru continutul de vitamine A, B1, B2, B6, E si K dar si caroten, antioxidanti, acizi grasi esentiali, glucide, tanin, fibre, potasiu, calciu, mangan, cobalt, molibden, crom, cupru, sodiu, fosfor, magneziu. Astfel se explica potentialul vindecator al fructelor pentru diferite boli si afectiuni, proprietatile lor astringente, antiinflamatorii, de regenerare a tesuturilor, de sinteza a hormonilor, etc.
Macesul este cunoscut si ca stramosul trandafirului. Este o planta perena care creste inalta de pana la 3 m mai ales in apropierea padurilor din Europa, Africa de Nord si Asia. Are denumirea stiintifica de Rosa canina si face parte din familia Rosaceae. In popor este cunoscut cu numele de cacadar, trandafirul-cainelui, macies, calcaderiu, ruja si rujita. Numele de trandafirul-cainelui se datoreaza faptului ca planta era folosita in vremuri de demult pentru vindecarea muscaturilor de caine.
No comments:
Post a Comment